fbpx
IMG-1500

Yleistietoa sähköauton lataamisesta kotona

Mitä minun tulisi tietää kotini sähköistä latausasemaa suunnitellessa?

Koko kodin sähköt

Kotisi pääsulakkeen koko. Pientalojen yleisin pääsulakekoko on 3 x 25 A, mutta se voi olla myös suurempi tai jopa pienempi. Pääsulakkeen koko määrittää lopulta kuinka paljon sähkövirtaa kohteessa on kaiken kaikkiaan tarjolla.

Lataustehon tarve

Oma ajotyyli, auton energiankulutus, ajokilometrien määrä sekä auton akun koko määrittävät kuinka nopeasti auton akku latautuu halutulle tasolle, sekä kuinka useasti sitä pitää ladata. Suositeltava latausteho on kuitenkin 3,7 – 11 kW, jolloin sähköauton vaihtuessa ei laitteisto ei jää pieneksi.

Yksi vai useampi auto

Usein yksi latauslaite riittää myös kahden auton käyttöön, kun autoja ladataan vuoropäivinä tai peräkkäin. Autojen lataustarve voi erota toisistaan, samoin kuin niiden latausporttien sijainti. Latausasemia voidaan kuitenkin lisätä olemassa olevan rinnalle yksi tai useampia. Tämä onnistuu myös ensimmäisen asennuksen jälkeen.

Talon pääsulakkeet ja kokonaisvirta

Jos talossa on 3 x 25 A pääsulakkeet, tarkoittaa se yhteensä 17 kW kokonaistehoa (3*25A*230V= 17250 W). Tuo on siis kaikkeen talon sähkön kulutukseen käytössä oleva määrä. 3 x 35 A pääsulakkeilla kokonaisteho on noin 24 kW.

Sulakekokoa voi usein myös muuttaa suuremmaksi, mikäli verkkoyhtiöltä tulevan kaapelin paksuus ja kohteen oman mittauskeskuksen ominaisuudet sen sallivat. Sulakekoon muutokset hoidetaan aina verkkoyhtiön kanssa ja sähköurakoitsijan toimesta. Pro Kiinteistötekniikka avustaa mielellään sulakekoon kasvattamisessa asennuksen yhteydessä.

 

Sähkön kulutus

Sähkölämmitteisessä talossa lämmitys ja käyttöveden lämmitys vievät erityisesti talviaikaan suurimman osan kilowateista. Kaukolämmöllä lämpiävässä talossa kiuas on usein se suurin kuluttaja, toki vain hetkellisesti.

Oman kodin kulutusta voi seurata verkkoyhtiön sovelluksista tai nettisivuilta. Niistä näkee yleensä kulutuksen sekä vuosi-, kuukausi-, päivä- ja tuntikohtaisesti. Katso ensin missä kuussa sähköä on kulunut eniten ja etsi sitten sieltä korkein kulutus päiväkohtaisesti. Tuon päivän tuntikohtaista kulutusta katsomalla löytyy todennäköisesti myös talon huippukulutus.

Yleensä huippukulutustunnit ovat viikonloppuisin saunan lämmetessä, viihde-elektroniikan pauhatessa ja mahdollisesti myös uunin ollessa päällä. Tyypillisesti keskellä yötä kulutus on vähäisintä, ja se on hyvä myös auton latauksen suhteen. Silloin tehoa on kiitettävästi käytössä ja auto on ladattu aamuun mennessä täyteen, jolloin sähkön käyttö muihin tarkoituksiin taas lisääntyy.

Sähköyhtiöltä saat kiinteistösi sähkönkulutusprofiilin ja huipputehon, mitä olet käyttänyt. Näin pystyt selvittämään kiinteistösi resursseja sähköauton lataamiseen jo mahdollisesti ennen latausaseman tilaamista. Riippuen kiinteistössäsi käytettävissä olevasta tehosta, voidaan lataustehoa pienentää juuri oikean verran, jotta pääsulakkeesi ei ylikuormitu, mutta saat käyttöösi suurimman mahdollisen lataustehon.

Tavallisesti pientaloon asennettavan latauslaitteen latausteho on välillä 2,3 – 11 kW.

Auton latausteho ja latauksen tarve

Se kuinka paljon päivittäisiä ajokilometrejä kertyy ja kuinka paljon auto ja oma ajotyyli sähköä kuluttaa, määrittää myös sen, kuinka usein ja kuinka paljon autoa pitää ladata.

Keskimääräinen ajomäärä on suomalaisilla 40 km päiväkohtaisesti. 20 kWh/100 km keskivertokulutuksella (joka on usein yläkanttiin täyssähköautoilla) autoon pitäisi siis ladata alle 8kWh päivittäin ja se onnistuu noin tunnissa tarpeeksi tehokkaalla latausasemalla kolmivaihelatauksessa (3*13A*230V=8,9 kW). Lataushybridin, joka ottaa virtaa vain yhdestä vaiheesta, 8 kW lataukseen menee kolminkertainen aika. Sekin kuitenkin vain kolmisen tuntia.

Täyssähköautojen sisäinen laturi on yleensä kolmivaiheinen, mutta ladattavia hybridejä voi yleensä ladata vain yhdestä vaiheesta. Auton esitteistä tai käyttöohjeista pitäisi selvitä oman tai tulevan auton latauskyky.

 

Ladattavien autojen määrä ja mallit

Samaa kotilatausasemaa voi käyttää sekä täyssähköauton että hybridin lataamiseen. Auton latauskyvystä riippuen se saa latausasemasta joko kolmivaihevirtaa tai yksivaiheista. Latausasemaa ei siis tarvitse erikseen säätää eri autoja varten. Useimpien ajomäärillä yksi kotilatausasema riittää kahdenkin auton lataustarpeisiin. Kun latausaika on lyhyt, ehtii illan aikana ennen nukkumaan menoa ladata ensimmäisen auton ja yötä vasten siirtää latauskaapelin toiseen autoon kiinni. Usein varsinkaan täyssähköautoa ei ole edes tarve ladata joka yö.
Kun ladattavia autoja on useampi kannattaa miettiä missä kohtaa niiden latausportit sijaitsevat ja miten päin autoja on mahdollista ladatessa pitää. Eli kuinka pitkälle latauskaapelin tulee latausasemasta ylettää. Kotilatausasema, jossa ei ole kiinteää latauskaapelia mahdollistaa vaikka parin eripituisen latauskaapelin käytön vuorotellen. Kiinteäkaapelisessa latausasemassa latauskaapeli on taas aina esillä ja heti käytettävissä.

Alkuperäinen teksti: www.innohome.com

Dynaaminen kuormanvalvonta

 

Kuormanvalvonta mahdollistaa dynaamisen kuormituksen tasauksen kiinteistön ja Easee Home -latausasemien/-aseman välillä. Easee Equalizer mittaa energiankulutustasi ja kuormitustasi reaaliajassa sekä optimoi latauksesi. Se estää pääsulaketta ylikuormittumasta (palamasta) ja antaa sinun käyttää kaiken käytettävissä olevan virran autosi lataamiseen kommunikoimalla Easee -latausasemasi kanssa.

Tällä ratkaisulla latausnopeudeksi saadaan yleensä noin 50km/h

Staattinen lataustehon säätäminen

 

Latausteho voidaan asettaa pysyvästi sellaiselle latausteholle, että kodin sähköjärjestelmä kestää sen. Yleisellä 25A pääsulakekoolla, lataustehon asettaminen esimerkiksi 10A (3x10Ax230V=6,9kW) riittää siihen, ettei pääsulake ylikuormitu. Lataustehon ohjelmallinen rajoittaminen sisältyy esimerkiksi perusasennuksen asennussisältöön. Tavallisesti ohjelmallinen lataustehon rajoittaminen on edullisin ja helpoin tapa saada kiinteistöön sopiva latausratkaisu.

Tällä ratkaisulla saadaan yleensä latausnopeudeksi noin 30km/h.

 

 

 

Kuorman tasaus eli lataustehon jakaminen on usein helpoin ja edullisin tapa asentaa useampi latausasema samaan kohteeseen.

Kuormantasaus

Käyttämällä kuormantasausta, voidaan käyttää esimerkiksi kahta 11kW laturia 16A sulakkeiden kanssa. Tällöin laite jakaa kuorman siten, että kumpikin laturi lataa 8A latausteholla.

Lataustehona tämä tarkoittaa 3 x 8 A = 5,5 kW ja noin 25 km/h latausnopeutta.

 

LUE LISÄÄ KUORMANHALLINNASTA TALOYHTIÖISSÄ

Latausliittimien eri tyypit

Type 1 on käytössä lähinnä japanilaisissa autoissa. Meiltä saa myös Type 1 -> Type 2 latauskaapelin, jolloin voit ladata Type 1 -liittimellä varustettua autoasi Type 2 -latausliittimestä.

Type 2 on yleisin latausliitin kotilatausasemissa.

CCS ja CHAdeMO ovat suurempien lataustehojen liittimiä kuin kotilatausasemista on mahdollista ladata.

Pro Kiinteistötekniikka Oy:n iloinen porukka avustaa mielellään latausasioissa, joten ota rohkeasti yhteyttä !

 

 

KURKKAA PARHAIMMAT LATAUSASEMAT TÄÄLTÄ

Verkkosivut yritykselle: WDS